ÅBNINGSTID: Mandag - Fredag 08:00-17:00

VAGT: Hverdage 17:00-23:00 Weekend & Helligdage 08:00-23:00

Gigt hos ældre katte

GIGT ER HYPPIGT FOREKOMMENDE HOS ÆLDRE KATTE

Osteoarthritis, bedre kendt som gigt, er normalt forekommende hos katte. Det ses hyppigst hos ældre katte som en aldersrelateret degeneration af brusken i leddene, men kan også opstå sekundært til andre lidelser som f.eks. udviklingsforstyrrelser, infektiøse lidelser eller immun-medieret.

Det kan som ejer være svært at opdage, at ens kat har udviklet osteoarthritis, da det udvikler sig over tid. Desuden er katte kloge dyr, der er gode til at tilpasse deres livsstil til deres nedsatte mobilitet. Men har man mistanke om, at katten har fået gigt, kan man lege detektiv derhjemme. Måske kommer katten fortsat op i vindueskarmen, men det kan være at den har fundet en anden vej derop end tidligere. Det kan f.eks. være at den i stedet for at hoppe direkte op steder den plejede at springe til, nu bruger en mellemstation som en stol eller lignende. Man kan opleve, at katten er blevet mindre aktiv og har fået en lidt stivere gang. Er din kat begyndt at trække sig og være mere gnaven? Nogle katte begynder at være urenlige simpelthen, fordi det er for besværligt at bevæge sig til kattebakken, når den har ondt. Det kan alt sammen være symptomer på gigt.

Følgende 6 spørgsmål kan give dyrlægen en god fornemmelse for din kats mobilitet.

  • Springer din kat normalt op?
  • Springer din kat normalt ned?
  • Går din kat normalt på trin og trapper?
  • Går din kat normalt ned af trin og trapper?
  • Løber din kat normalt?
  •  Jagter din kat ting i bevægelse (legetøj, bytte mm.)?

DIAGNOSTICERING AF GIGT

Når dyrlægen skal diagnosticere gigt hos din kat, skal vi bruge tid på at iagttage kattens bevægemønster i konsultationsrummet. Vi vil gerne se den hoppe op og ned og bevæge sig rundt. Det kan ligeledes være en god ide at optage videoer af katten i hjemmet for at kunne vurdere dens bevægemønster i vante omgivelser.
Derudover vil dyrlægen naturligvis lave en grundig gennemgang af din kat, hvor man mærker led samt bevægelighed af leddene igennem.
Det er også en mulighed at tage røntgenbilleder for at se efter forandringer i leddene, men det er dog ikke altid, at røntgenfund og kliniske fund stemmer overens.

BEHANDLING AF GIGT GIVER BEDRE LIVSKVALITET

Din kat er blevet diagnosticeret med gigt, hvad nu? Man kan ikke kurere gigt, men man kan igangsætte en multimodal behandling, hvilket betyder, at vi gør brug af flere forskellige strategier for at højne din kats livskvalitet.

Multimodal behandling af gigt:

  • Smertelindrende behandling, mulighed for tabletter med NSAIDs, månedlig smertelindrende injektion eller anden smertebehandling.
  • Diætfoder med bl.a. højt indhold af omega-3 fedtsyrer, glucosamin og antioxidanter som hjælper ved at dæmpe inflammation i kroppen og fremme brusks heling.
  • Kosttilskud, der ligesom diætfoder hjælper til sundere led og mindre inflammation i ledbrusken.
  • Vægtregulering, da overvægt både kan være årsag og forstærker af gigt.
  • Ændringer i kattens miljø for at lette katten. F.eks. hæve mad og vandskål, lave en blød soveplads på gulvet gerne ved en varmekilde, øge antallet af kattebakker samt sikre let adgang med lav kant mm.
  • Let motion af katten f.eks. ved leg.

I samråd med dig vil vi tilpasse din kats behandling og rådgive om tilpasninger i hjemmet, så dens trivsel bliver bedst mulig.

Åbningstid

Mandag - Fredag
08:00-17:00

Vagt

Hverdage
17:00-23:00

Weekend & Helligdage
08:00-23:00

Skal vi hjælpe dit kæledyr?

Kontakt

Gadekærets Dyreklinik
Vestergade 5

3200 Helsinge

Tlf. 50 35 05 05
info@gadekaeretsdyreklinik.dk

Vagt

Hverdage: 17.00 - 23.00
Weekend og helligdage:
08.00 - 23.00

Åbningstider
Mandag - fredag: 08.00 - 17.00
Følg os