Drægtighed hos hund

HJERTE-/LUNGEORM

  • Åbningstider: Mandag - Fredag: 08.00 - 17.00
  • Vagt: Hverdage: 17.00 - 23.00 | Weekend og helligdage: 08.00 - 23.00

HJERTE-/LUNGEORM

Fransk hjerteorm, Angiostrongylus vasorum, og rævens lungeorm, Crenosoma vulpis, omtales typisk blot hjerte-/lungeorm selvom de er to forskellige parasitter.
Begge parasitter er rundorm, en såkaldt endoparasit, der spredes gennem snegle. Ormene smitter ikke fra hund til hund. Den mikroskopiske orm lever og formerer sig i blodkarrene i hundens lunger og larver udskilles med afføringen. Herfra optages laverne af snegle. Inde i sneglen udvikles larven således, at den kan inficere en ny hund eller kat, der kommer i kontakt med sneglen. Vi ser oftest hjerte-/lungeorm hos hunde, men katte kan også inficeres og der er nok en større tendens til underdiagnosticering hos katte, da det kan være svært for katteejere, at indsamle afføringsprøver til undersøgelse.

Der går typisk 30-60 dage fra smitte til hunden kan testes positiv for hjerte-/lungeorm.

SYMPTOMER

Det kan i nogle tilfælde være rigtig svært at opdage hjerte-/lungeorm ud fra symptomer, da symptomerne kan variere meget og der er stor variation i både styrke og varighed af symptomer fra hund til hund. Symptomerne opstår som følge af de skader ormen laver, når den vandrer rundt i kroppen. Der er dog en række symptomer man som hundeejer kan være opmærksom på og holde øje med:

  • Vejrtrækningsproblemer, herunder hoste og åndenød eller blod rømmen. Det kan være man oplever hunden bliver hurtigere træt end normalt.
  • Utrivelighed, herunder nedsat appetit og vægttab. Opkast og diarré kan også ses i forbindelse med infektion med hjerte-/lungeorm.
  • Adfærdsændringer. Hunden virker måske mere stille og nedstemt end normalt. I sjældne tilfælde kan der ses balanceforstyrrelser.

 Oplever du, at din hun har nogle af ovenstående symptomer anbefaler vi en undersøgelse af hunden.

DIAGNOSE OG SCREENING

Diagnosen kan stilles på baggrund af afføringsprøver. Dyrlægen vil i nogle tilfælde vurdere det gavnligt at udføre en snap test på en blodprøve, hvor man hurtigt kan få svar på, om hunden har hjerteorm, men i langt de fleste tilfælde vil diagnosen stilles på baggrund af afføringsprøver, hvor både hjerteorm og lungeorm kan diagnosticeres.

  • Du skal samle 1 afføringsprøve pr. dag fra tre på hinanden følgende dage. Det er blot i almindelige hundeposer, men undgå meget gerne jord, græs og blade, så tag fra toppen.
  • Afføringsprøver skal opbevares køligt, de må ikke få frost. Det behøver ikke være i køleskab, så mange har dem i et skur eller i en kælder.
    Det betyder, at i sommerhalvåret er vigtigt ikke at lade afføringsprøverne ligge ude i solen og i vinterhalvåret skal du sikre dem mod frost.
  • Aflever dem hos os mandag til torsdag i vores almindelige åbningstid, så har I svaret dagen efter.

Afføringen sættes over i vand i et døgn, hvorfor det er bedst af aflevere afføring til undersøgelse mandag-torsdag.

I løbet af dette døgn vil larverne migrere ud i vandet fra afføringen. Her vil de falde til bunds og efter et døgn kan vi undersøge bundfaldet for larver i mikroskop.

Da vi ser mange positive hunde med hjerte-/lungeorm i vores område (store dele af Nordsjælland) anbefaler vi, at alle hvalpe screenes ved en afføringsprøve, når de er omkring 6-7 måneder. Ligeledes anbefaler vi alle hundeejere at lade deres hunde teste 1-2 gange årligt, da en uopdaget infektion kan have fatale konsekvenser og milde infektioner er lettere at behandle med færre følgeskader.

BEHANDLING

Behandlingen består af en passende ormekur. Dyrlægen vil i hvert enkelt tilfælde vurdere, hvilken ormebehandling, der er den bedste, afhængig af symptomer og mængden af orm. 

Det er vigtigt at holde din hund i ro, hvis den er blevet diagnosticeret positiv for hjerte-/lungeorm. 

Tre uger efter endt behandling udføres en kontrol afføringsprøve for at sikre, at behandlingen har været tilstrækkelig.

Ønsker du at booke en tid, så er du mere end velkommen til at kontakte os på telefon: 50 35 05 05 eller på mail info@gadekaeretsdyreklinik.dk

Sidebar

Online booking

Dyrlægevagt