Drægtighed hos hund - eller behov for udkørende dyrlæge i hele Nordsjælland

Drægtighed hos Hund

  • Åbningstider: Mandag - Fredag: 08.00 - 17.00
  • Vagt: Hverdage: 17.00 - 23.00 | Weekend og helligdage: 08.00 - 23.00

DRÆGTIGHED HOS HUND – HVILKE OVERVEJELSER BØR DU GØRE DIG?

Går du med tanker om at få hvalpe på din hund, er der en række ting du bør overveje og forberede dig på. Det er vigtigt, at din hund er sund og rask. Lider din hund af nogle sygdomme, der kan være arvelige, anbefaler vi en snak med dyrlægen inden du vælger at få hvalpe. Derudover er det væsentligt at vurdere både tæve og hanhunds mentalitet og adfærd. Book gerne et sundhedstjek af din hund inden du går videre i planlægningen af et hvalpekuld.

Hvalpe er utroligt søde og sjove, men vi skal huske at overveje om vi har tiden og overskuddet til et hvalpekuld, da det er et stort arbejde og der ligger et stort ansvar i at opdrætte og socialisere et kuld hvalpe.

Hvis du er nået frem til, at du gerne vil have hvalpe på din hund, er det god ide at være ude i god tid med at lave aftale om parring eller planlægge inseminering og køb af sæd. Det anbefales at din hund er tilstrækkeligt vaccineret, så de kommende hvalpe vil være bedst muligt dækket af antistoffer fra første dag.

Det anbefales ligeledes, at man lader sin tæve vaccinere mod herpesvirus to gange i forbindelse med drægtigheden. Første vaccine gives fra 1. dag i løbetiden og indtil 10. dag efter parring. Anden vaccine gives 1-2 uger før termin. Dette er for at undgå en infektion med herpesvirus hos tæve og hvalpe som kan medføre syge hvalpe eller i værste tilfælde ende ud i abort. Kontakt os gerne i god tid, så vi kan sikre at have vaccinen hjemme.

Den optimale alder for første kuld er, når tæven er 2-3 år gammel. Er din hund ældre, er det en god ide at rådføre dig hos dyrlægen, inden du lader hunden parre. Jo ældre hunden er ved sin første drægtighed, des større er risikoen for komplikationer.

DET RETTE TIDSPUNKT FOR PARRING

Det er vigtigt, at tæven insemineres eller parres på det rigtige tidspunkt i løbetiden for at have størst mulig chance for drægtighed. Det bedste parringstidspunkt er 48 timer efter ægløsning.

Vi kan hjælpe med at lave cellesvaber fra skeden, undersøge skeden ved vaginoskopi samt måle niveauet af progesteron i blodet. Alt sammen er med til at fortælle os, hvor langt din hund er i sin cyklus og give et godt estimat for det optimale tidspunkt for parring.

Der findes tilstande, der kan spænde ben for, at en parring resulterer i en drægtighed. Her hjælper vi gerne med at udrede og behandle problemet, så en fremtidig parring forhåbentlig vil resultere i fine små hvalpe.

HUNDENS DRÆGTIGHED

Drægtigheden hos hunde er i cirka 63 dage, men drægtighedslængden kan variere med flere dage. I den første måned efter parring skal hunden fodres og motioneres som normalt, men det anbefales, at man undgår at stresse tæven i løbet af drægtigheden.

I den sidste måned af drægtigheden hos hunde er det vigtigt, at hun får en kost med øget mængde energi og protein. Da hvalpene begynder at fylde mere og mere i maven, kan det være en god ide at give hende mindre, men hyppigere måltider og gradvist vænne hende over på et hvalpefoder, der i højere grad dækker hendes behov for energi og protein til de voksende hvalpe i maven. Vi rådgiver dig gerne omkring fodring af din drægtige hund.

I 4. uge efter parring vil man ved ultralyd kunne bestemme om tæven er drægtig.

Al form for medicinering af din drægtige tæve bør foregå i samråd med din dyrlæge.

FØDSEL

Når terminen nærmer sig, er det en god ide at gå i gang med forberedelserne. Du skal gerne have en stak rene håndklæder til at aftørre hvalpene med. Det kan desuden være en god ide at have en klemme til at afklemme navlestrengen samt EffiClean sårrens eller klorhexidin til desinficering af navlestrengen.

Sæt gerne fødekassen frem en uge før termin, så tæven har tid til at vænne sig til den og blive tryg ved at ligge der. Fødekassen kan fores med aviser, der kan udskiftes hyppigt. Fødekassen skal være placeret i et rum, hvor tæven er glad for at være, men man skal også tænke over, at der ikke er træk og rumtemperaturen skal gerne være lidt højere end stuetemperatur, da hvalpene har bruge for varme omgivelser i begyndelsen.

Giv tæven mest muligt ro op til den forestående fødsel. I dagene op til fødsel vil man opleve, at tæven sover mere og hyppigst falder hendes appetit. Man kan typisk måle et temperaturfald 1 døgn inden fødsel.

Selve fødslen deles ind i tre faser: opblokningsfasen, uddrivelsesfasen og efterbyrd (fødsel af moderkager). Opblokningsfasen er præget af tiltagende veer og tæven bliver urolig og viser redebygningsadfærd og man kan opleve at hun puster en del. Denne fase varer typisk 4-12 timer og er oftest kortere hos en flergangsfødende tæve.

Uddrivelsesfasen begynder sammen med presseveerne. Her vil du kunne se tydelige sammentrækninger af maven og en fosterblære vil komme til syne i skedeåbningen. Når hvalpen er født vil tæven bide fosterhinden af og vaske hvalpen. Der kan godt være et lille ophold i presseveer mellem fødsel af hver hvalp. Hver hvalp har sin egen moderkage pånær enkelte tilfælde hvor to hvalpe har delt moderkage. Man kan opleve, at hver moderkage fødes efter hver enkelt hvalp, men de kan også fødes samlet efter flere hvalpe. Det er vigtigt, at man holder øje med hvor mange moderkager, der kommer ud. Tilbageholdt efterbyrd, altså en moderkage, der ikke kommer med ud, kan være sygdomsgivende og i værste fald livstruende for tæven.

Når alle hvalpe er født, skal tæven have lov at have ro sammen med hvalpene. Observer i den første tid, at alle hvalpe kommer hen og dier. Det er en rigtig god ide at veje hvalpene regelmæssigt, da hvalpens vægt er en god indikation for dens trivsel og sundhed.

FØDSEL – HVORNÅR SKAL DU SØGE DYRLÆGE?

  • Hvis tæven har haft presseveer i mere end tyve minutter og der fortsat ikke er kommet en fosterblære til syne i kønsåbningen.
  • Hvis der kommer grønligt flåd fra skeden.
  • Hvis tæven presser og der er en synlig fosterblære, men hvalpen ikke fødes.
  • Hvis din tæve begynder er virke svagelig.
  • Hvis der er gået mere end to timer siden fødslen af sidste hvalp og du har formodning om, at der er flere hvalpe i maven.
  • Hvis der er kommet færre moderkager ud end hvalpe.
  • Hvis din tæve i dagene efter fødslen har nedsat ædelyst, virker svag eller får feber.

Alle ovenstående forhold kræver omgående kontakt til din dyrlæge. Er du det mindste i tvivl er det bedre at tage kontakt og få rådgivning. Vi rådgiver dig meget gerne og vurderer over telefonen, om der er behov for akut dyrlægehjælp.

En tæve kan ende med at kræve fødselshjælp enten i form af medicinsk behandling eller fysisk assistance og i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at udføre kejsersnit.
Udover drægtighedsbestemmelse hos hund tilbyder vi også drægtighedsbestemmelse hos kat.  

Drægtighed hos hund | Drægtighedsbestemmelse | Drægtig hund - dyreklinik i Nordsjælland

 

 

Sidebar

Online booking

Dyrlægevagt