ÅBNINGSTID: Mandag - Fredag 08:00-17:00

VAGT: Hverdage 17:00-23:00 Weekend & Helligdage 08:00-23:00

Urinvejsproblemer

Urinvejsproblemer hos kat

Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) er en samlet betegnelse for problemer eller sygdom i de nedre urinveje hos kat. Det kan komme til udtryk som hyppig urinering eller hyppige forsøg på urinering uden succes. Man kan også opleve urenlighed i forbindelse med urinvejssygdom. Det kan derfor være en god ide at søge dyrlæge, hvis din kat pludselig begynder at være urenlig. Der kan være mange årsager, men i samråd med dyrlægen kan der lægges en plan for udredning af problemet og hjælp til at få katten renlig igen.
Der er en række årsager, der kan give disse urinvejsproblemer:

  • Krystaller/urinsten: krystaller og urinsten er resultatet af en udkrystallisering af affaldsprodukter fra kroppen. De kan irritere blærevæggen og vil i nogle tilfælde medføre blod i urinen og kan også føre til infektion i blærevæggen. Krystaller kan forebygges med speciel diæt. Kan man øge kattens væskeoptag vil det ligeledes mindske risikoen for krystaldannelse.

  • Bakteriel infektion, klassisk blærebetændelse med bakterier.
  • Urinrørs propper: typisk en samling af protein, krystaller og celler fra blæren, der kan danne en prop i urinrøret. Dette kan medføre besværet urinering og i værste tilfælde fuldstændig blokering.
  • Felin idiopatisk cystitis, er en lidelse hvor der er irritation/inflammation af blærevæggen. Det skyldes ikke en infektion med bakterier, men er i mange tilfælde det vi kalder idiopatisk, hvilket dækker over, at vi ikke kender årsagen. Det kan være relateret til stress udbrud hos katten.
  • Tumores
  • Traume

Hos hankatte skal man være særligt opmærksom ved hyppige besøg på kattebakken. Begynder din hankat at rende på bakken meget ofte uden at komme af med noget og beklager han sig evt. når han forsøger at urinere er det vigtigt at søge dyrlæge akut. Hankatte er nemlig i risiko for at få en fuldstændig blokering af urinrøret pga. urinsten sådan, at han slet ikke kan passere urin. I disse tilfælde kræver det en akut indsats så blæren ikke bliver så fyldt, at den springer. Det kan være nødvendigt at bortoperere urinsten fra blæren.

URENLIGHED

Er din kat fortsat urenlig og udredt for underliggende sygdom kan vi rådgive omkring kattebakke, katte flokken mm. for at finde en løsning på problemet.
Det kan have stor betydning for kattens renlighed, hvad man vælger af kattebakke og kattegrus samt placering i hjemmet.

Den ideelle kattebakke:

  • Åben bakke
  • Fint klumpende kattegrus >3 cm dybde. Rens bakken dagligt.
  • Lav kant
  • Placeret et roligt sted
  • 1,5 gang kattens længde
  • 1 bakke pr kat + en ekstra.

Kontakt os for mere information om urinvejsproblemer eller hvis du har andre spørgsmål vedr. din kat.

Åbningstid

Mandag - Fredag
08:00-17:00

Vagt

Hverdage
17:00-23:00

Weekend & Helligdage
08:00-23:00

Skal vi hjælpe dit kæledyr?

Kontakt

Gadekærets Dyreklinik
Vestergade 5

3200 Helsinge

Tlf. 50 35 05 05
info@gadekaeretsdyreklinik.dk

Vagt

Hverdage: 17.00 - 23.00
Weekend og helligdage:
08.00 - 23.00

Åbningstider
Mandag - fredag: 08.00 - 17.00
Følg os