Her på klinikken vaccinerer vi alle katte individuelt ud fra anbefalingerne fra Den Danske Dyrlægeforening og The World Small Animal Veterinary Association (WSAVA). Det vil sige, at vores mål er at vaccinere mindst muligt med bedst mulig beskyttelse, hvor vi løbende holder os opdateret ift. den seneste udvikling og viden.
At vi vaccinerer individuelt betyder, at vi for hver enkelt kat og ejer sammen tager beslutning om, hvilke sygdomme katten skal være beskyttet mod.
Vi anbefaler vaccination af din kat, da det beskytter din kat mod alvorlig sygdom og mindsker risikoen for sygdomsudbrud via smitte i populationen af katte. Vi ønsker at støtte arbejdet for at opretholde en flokimmunitet.
Selv indekatte bør vaccineres med kernevaccinerne, da både herpesvirus og calicivirus er yderst smitsomt og du som ejer kan være uheldig at medbringe smitte enten på tøj, sko eller genstande.
Ved det anbefalede årlige sundhedstjek tager vi en snak om kattens vaccinestatus og klarer den eventuelle revaccination samtidigt.
Din killing skal vaccineres som 8, 12 og 16 uger, så der opnås fuld immunitet uden påvirkning fra de maternelle antistoffer som beskytter killingen i dens første leveuger.
Første revaccination af din kat er 1 år efter dens sidste killingevaccination, hvorefter den indtræder i det almindelige rul med 1-årig revaccination, da det er eneste måde vi på nuværende tidspunkt kan beskytte katten med alle komponenterne i kernevaccinen.
Mandag - Fredag
08:00-17:00
Hverdage
17:00-23:00
Weekend & Helligdage
08:00-23:00
Herunder ses en liste over de sygdomme vi kan vaccinere din kat imod:
Kernevaccinerne bør gives til alle individer i en population i de anbefalede intervaller for at sikre immunitet i den samlede kattepopulation globalt.
Ikke-kernevaccinerne tilvælges ud fra en individuel vurdering af smitterisikoen lokalt/nationalt eller fx ved udlandsrejser.
Skal din kat med ud at rejse skal den vaccineres mod rabies og have udstedt et kæledyrspas. Rabiesvaccinen er først gyldig efter 21 dage, så husk at bestille tid til vaccination i god tid inden en forestående rejse. Kravet om rabiesvaccination er gyldigt ved alle grænseovergange, herunder rejse til Bornholm via Sverige.
Hver gang I skal ud at rejse, skal I tjekke hvilke krav der er for det land i rejser til, dette gøres på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Katteinfluenza kan blandt andet skyldes herpesvirus, der er en meget udbredt virus i kattepopulationen, hvor smitten sker via flåd fra næse og øjne. En kat kan få en latent kronisk infektion uden symptomer, men i perioder med stress kan der ske opbrud af sygdommen hos disse katte.
Symptomerne er fra de øvre luftveje som nysen, flåd fra næsen og øjenbetændelse.
Der er ingen direkte behandling, men symptomatisk behandling opstartes fx øjendråber og antibiotika, som gives over måneder.
Katteinfluenza kan også skyldes felin calicivirus, der er en meget smitsom virus, der hovedsageligt smitter gennem direkte kontakt med spyt eller næseflåd i sygdommens akutte fase. Virus kan dog også smitte gennem kattens miljø, da virus har en overlevelsestid på tørre overflader i op til en måned.
Sygdommen giver øvre luftvejssymptomer samt læsioner i mundhulen. Typisk får de sår på tungen og kan have både flåd fra næse og øjne. I svære tilfælde kan katten få lungebetændelse. Der er risiko for kronisk mundhulebetændelse ved infektion med calicivirus hos en uvaccineret kat.
Der er ingen direkte behandling, men symptomatisk behandling opstartes fx øjendråber og antibiotika, som gives over måneder.
Felin panleukopeni eller kattesyge er en alvorlig virussygdom, der skyldes felin parvovirus og sygdommen minder derfor meget om parvovirus hos hund. Det er en meget smitsom virus, der smitter gennem afføringen.
Sygdommen giver diarre og opkast og i nogle tilfælde blodig diarre. Det er hovedsageligt killinger og ungkatte, der rammes hårdest.
Der er risiko for dehydrering og infektionen kan være livstruende. Behandlingen er støttebehandling herunder IV-væskebehandling.
Katteinfluenza kan også skyldes en infektion med bakterien Chlamydophila felis, der smitter via direkte kontakt mellem katte via sekret fra øjnene, da den ikke kan overleve så længe i miljøet.
Symptomerne er øjenbetændelse og øvre luftvejssymptomer, men man kan også se feber, kvalme og vægttab i forbindelse med infektionen. Symptomer opstår 2-5 dage efter smitte og en smittet kat udskiller bakterier i op til 60 dage.
Chlamydia behandles med antibiotika enten i form af øjendråber eller tabletbehandling over flere uger.
Felin leukæmivirus er en alvorlig virus, der smitter gennem spyt, næseflåd, fæces og mælk, men som ikke overlever længe i miljøet. Typisk ser man smitte blandt vildkatte og fertile hankatte som slås. Man har dog set en væsentlig nedgang i antallet af smittede katte i Europa pga. vaccination.
Symptomerne er feber, nedstemthed, anæmi og vægttab blandt andet.
Det er en alvorlig infektion med stor dødelighed, der giver nedsat immunforsvar, anæmi og lymfekræft. Der findes ingen behandling.
Rabies er et virus der angriber nervesystemet og ødelægger hjernevævet, som overføres via spyt fx via bid fra inficeret hund eller flagermus. Sygdommen kan overføres til mennesker.
Symptomer på rabies er ændret adfærd, katten bliver sky eller aggressiv. Den savler og får tiltagende lammelser.
Dødeligheden er tæt på 100 % og der findes ingen behandling, men man kan vaccinere forebyggende.
I Danmark er vi fri for rabies er denne vaccine kun relevant, hvis man skal krydse en grænseovergang både ved ud- og indrejse i Danmark. Du kan således ej heller medbringe et dyr til Danmark, der ikke er rabiesvaccineret. Vaccinen er først gyldig 21 dage efter vaccination og skal attesteres i kattens kæledyrspas.
Hverdage: 17:00 - 23:00
Weekend og helligdage:
08:00 - 23:00
Mandag - fredag: 08:00 - 17:00