Behandling af allergi hos hunde

Oplever du, at din hund klør sig ofte? Bider den og slikker sig mere end normen? Har din hund ofte øregangsbetændelse? Så kan det være, at din hund har allergi (atopisk dermatitis) eller anden hudsygdom, der kræver behandling.

Øreproblemer er også et hudproblem

Når vi har øreproblemer som fx øregangsbetændelse, så er det huden i øret som er ramt. Derfor ser vi hos flere af vores allergiske patienterne hyppigt øreproblemer, som et af de primære men gentagne problemer.
Det skyldes, at hudens barriere er nedsat hos de fleste allergikere. Dermed opstår der lettere ubalance i hudens normalflora, hvilket også ses i øregangen hos særligt hunde med atopisk dermatitis.
Det er derfor muligt, at dyrlægen vil foreslå en allergiudredning når din hund kommer i klinikken med gentagne øregangsbetændelser.

Diagnostik ved hudlidelser og allergi

Vi hjælper med at undersøge din hund og kan lave tapetest, hudskrab og undersøgelse af hårstrå i mikroskop for at komme en diagnose nærmere. Vi samarbejder desuden med et veterinært laboratorium der laver moderne avancerede allergi tests ud fra en blodprøve, så vi kan finde ud af hvad din hund er allergisk overfor.

  • Tapetest: Med en tapetest kan vi se efter både ektoparasitter samt undersøge om der er en ubalance i bakterie/svampefloraen i huden.
  • Hudskrab: Har vi mistanke om f.eks. skabmider kan vi lave et hudskrab for at bekræfte diagnosen før vi igangsætter behandling.
  • Mikroskopi af hårstrå: Ved mikroskopering af hårstrå kan vi bl.a. be- eller afkræfte ringorm.
  • Allergi screening: Ud fra en blodprøve kan vi teste hvilke allergener, som hunden reagerer på og evt. igangsætte en hyposensibilisering.

Åbningstid

Mandag - Fredag
08:00-17:00

Vagt

Hverdage
17:00-23:00

Weekend & Helligdage
08:00-23:00

Allergi er enten en reaktion på noget foderet eller i miljøet

Allergi kan forekomme i flere afskygninger, men hos hund er der typisk en overreaktion på allergener i miljøet eller en foderallergi. Derudover kan kontaktallergi forekomme, men det er mindre hyppigt.

Ved foderallergi reagerer dyret over for proteinerne i kosten. Foderallergi forekommer hos flere hudpatienter. Foderallergi kan udelukkende bestemmes ved en eliminationsdiæt, hvor hunden sættes på en veterinær hydrolyseret diæt og dernæst genintroduceres forskellige proteinkilder én af gangen for at teste sammenhængen.

Den mest dominerende allergiform er allergi over for allergener i miljøet som f.eks. lopper, husstøvmider og pollen. Allergenerne indåndes og optages gennem huden og kan give rødme og kløe. Dette kaldes for atopisk dermatitis.

Allergifoder

Der findes forskellige veterinære allergifoder på markedet, som er specialiseret i at støtte op og behandle en allergi. Selv hvis dit kæledyr ikke lider af foderallergi er der rigtig god grund til at afprøve et allergi diætfoder. Det skyldes, at man gennem foderet kan styrke hudens barriere med essentielle fedtsyrer, ceramider og andre stoffer, der styrker immunforsvaret. Derved kan man i mange tilfælde mindske symptomerne på allergi eller et hudproblem med en diæt, der er dedikeret til at optimere hudbarrieren.

Behandling af allergi

Behandlingen går på at mindske eller helt fjerne symptomerne på allergi, så at hunden ikke i samme grad er generet af kløe og irritation i huden.

Behandling afhænger af typen af allergi og graden af allergi, men som hovedregel gælder det om, at begrænse mængden af allergener. Har man f.eks. loppeallergi er det væsentlig at give loppemidler forebyggende for at undgå lopper. Er man allergisk overfor lagermider kan det afhjælpe at fryse foderet ned i mindre portioner.

Foderallergi behandles med foderskift, hvor man undgår den eller de udløsende proteinkilder eller giver en hydrolyseret diæt, hvor proteinerne er nedbrudt og ikke giver anledning til en allergisk reaktion.

Medicinske behandling med moderne allergimedicin er en mulighed og individuel hyposensibilisering er også en mulighed. Typisk har vi gang i flere håndtag fx både shampoo der kan have en lindrende effekt og antibakteriel og hvis vi har et øreproblem, så vil ørerens også være en del af den samlede behandlingsplan.

Hyposensibilisering laves på baggrund af de allergener hunden reagerer imod for at ændre immunforsvarets reaktion på disse allergener. Hyposensibilisering vil i langt de fleste tilfælde være en livslang behandling.

Behandlingsplanen vil derfor altid tage udgangspunkt i den enkelte patient, hvor vi løbende tilpasser og finjusterer.

Skal vi hjælpe dit kæledyr?

Kontakt

Gadekærets Dyreklinik
Vestergade 5

3200 Helsinge

Tlf. 50 35 05 05
info@gadekaeretsdyreklinik.dk

Vagt

Hverdage: 17:00 - 23:00
Weekend og helligdage:
08:00 - 23:00

Åbningstider

Mandag - fredag: 08:00 - 17:00

Følg os