Det sidste farvel
Vores kæledyr er en vigtig del af vores tilværelse, og det er en meget svær beslutning, når tiden nærmer sig til at skulle sige det sidste farvel. Det forstår vi hos Gadekærets Dyreklinik, og vi sætter en ære i at hjælpe jer med en værdig afsked. Vi gør vores yderste for, at den sidste tid bliver så tryg, rolig og stressfri som muligt. Vi tilbyder også aflivning i hjemmet, hvis I ønsker, at det sidste farvel skal foregå i dyrets vante omgivelser, hvor vi kommer på besøg.
Hvornår er det tid til at tage afsked?
Det kan være svært at forholde sig til, hvornår det er tid at give vores kære kæledyr fred. Vi vil som jeres dyrlæge være med jer hele vejen i denne proces og vejlede jer. Der vil være tilfælde, hvor beslutningen om aflivning skal tages på meget kort tid, men i de fleste tilfælde er det en længere proces. Er du i tvivl om tiden er kommet, er du velkommen til at bestille tid til en konsultation, hvor vi tilser dit kæledyr og tager en snak om dit dyrs livskvalitet. Du kan altid regne med, at vi vil støtte og rådgive dig i beslutningen.
Hvordan foregår en aflivning?
Dyrlægen vil stille og roligt tage imod jer og gennemgå, hvad der skal ske. Herefter gives bedøvelse som injektion typisk i baglåret, som stille og og roligt giver en dyb bedøvelse, hvor dyret blot bliver mere træt og falder i søvn. Typisk forlader dyrlægen lokalet undervejs, således at man i fred og ro kan sidde med sit kæledyr, indtil det er faldet i søvn. Dette tager ca. 5-10 minutter. Når dyret sover dybt og er fuldbedøvet, indgives en overdosering af et bedøvelsesmiddel direkte ind i dyrets blodkar eller i brystkassen til hjertet. Dette får hjertet til at gå i stå. Der kan være nogle efterfølgende dybe vejrtrækninger eller reflekser, men typisk stopper dyret langsomt med at trække vejret.
Dyrlægen kontrollerer efterfølgende at hjertet er stoppet med at slå, ved at lytte grundigt til dyret med et stetoskop og tjekke, at alle reflekser er ophørt.
Hvem skal være tilstede?
De fleste ønsker at være med under aflivningen. Det er også vores anbefaling, at man er med til at sende sit kæledyr godt afsted. Ejers tilstedeværelse kan være med til at øge dyrets tryghed mens det falder i søvn. Nogle ønsker ikke at være med til den sidste del, og det er også helt okay, så sørger dyrlægen for at I kan sige farvel inden.
Det er også muligt for børn at være med under aflivningen. Det kan dog være en god ide at forberede børnene særligt forud for aflivningen, så de forstår processen og får hjælp til at tackle de følelser, der naturligt opstår i forbindelse hermed. Vi guider jer gerne i, hvordan I bedst muligt forbereder børnene på en forestående aflivning.
Efter aflivningen – Kremering af dit kæledyr?
Når det er blevet tid til at sige farvel, er det en god ide på forhånd at tage stilling til, hvad der skal ske efterfølgende. Der er tre muligheder for bortskaffelse af dyrets døde krop.
- Begraves i haven: Dyret bringes med hjem efter aflivning og begraves i haven. Her anbefaler vi, at man sørger for at dyret begraves i en dybde på ca. 1 meter.
- Urnekremering: Dyret transporteres til kremering og I får en urne tilbage med jeres kæledyrs aske. Det er muligt at vælge forskellige typer af urner både til nedgravning, til spredning eller en glaseret urne til at have stående fremme i hjemmet. Spørg gerne i klinikken for at få udleveret en brochure eller skriv en mail og vi sender jer et link.
- Sidste mulighed er, at vi sørger for at jeres kæledyr bliver kremeret på kæledyrskrematoriet og kommer i fællesgrav. I EU er der regler for denne, således at aske fra kæledyr kommer i deponi.
Få et mindesmykke af dit kæledyr
Hvis man ønsker et bestandigt minde fra sit kæledyr, men ikke har lyst til at have en urne stående, er det i dag muligt at få lavet mindesmykker med asken fra dit kæledyr. Spørg gerne i klinikken for at få udleveret en brochure eller skriv en mail og vi sender jer et link.